Utrecht

Utrecht is bijna 2000 jaar oud en is ontstaan als legerplaats van de Romeinen. Toen vormde het de noordelijke grenspost bij een doorwaadbare plaats (trecht) benedenstrooms ( uut ) gelegen.

Op de plek waar "Graaf Floris" is gevestigd bouwden de Romeinen een castellum. Rond 1100 werd de loop van de Rijn gekanaliseerd door de aanleg van de Oudegracht die een onderdeel vormde van de belangrijke vaarroute van Amsterdam naar Keulen. Door het afdammen van de Rijn bij Dorestad (Wijk bij Duurstede) zakte het waterpeil en konden er op dat niveau werven en kelders gebouwd worden. Deze twee niveaus aan de gracht zijn uniek in de wereld. Om de belangrijke vaarroute in stand te houden heeft men toen de Vaartse Rijn gegraven en met dat zand het centrum opgehoogd.

In 1122 kreeg Utrecht stadsrechten en werd er rondom de stad een verdedigingsgracht gegraven en  een muur gebouwd. De stad ontwikkelde zich in de eeuwen er na als een belangrijk handelscentrum. Utrecht was lange tijd ook een zeer belangrijk katholiek bolwerk. Net als in Rome had men 5 kerken gebouwd die een crucifix vormden en waarbij de Dom het middelpunt vormde. Er waren talrijke kloosters van verschillende ordes.

Tegenwoordig behoort Utrecht tot de (inter)nationale top wat betreft cultuur, winkelen, eten en uitgaan en is Café - Restaurant "Graaf Floris" de ideale plek om elkaar te ontmoeten.