UTRECHT

Utrecht is bijna 2000 jaar oud en is ontstaan als legerplaats van de Romeinen. Toen vormde het de noordelijke grenspost bij een doorwaadbare plaats (Utrecht) benedenstrooms ( uut ) gelegen. Op de plek waar “Graaf Floris” is gevestigd bouwden de Romeinen een Castellum. Rond 1100 werd de loop van de Rijn gekanaliseerd door de aanleg van de Oudegracht die een onderdeel vormde van de belangrijke vaarroute van Amsterdam naar Keulen. Door het afdammen van de Rijn bij Dorestad (Wijk bij Duurstede) zakte het waterpeil en konden er op dat niveau werven en kelders gebouwd worden. Deze twee niveaus aan de gracht zijn uniek in de wereld. Om de belangrijke vaarroute in stand te houden heeft men toen de Vaartse Rijn gegraven en met dat zand het centrum opgehoogd. In 1122 kreeg Utrecht stadsrechten en werd er rondom de stad een verdedigingsgracht gegraven en een muur gebouwd. De stad ontwikkelde zich in de eeuwen er na als een belangrijk handelscentrum. Utrecht was lange tijd ook een zeer belangrijk katholiek bolwerk. Net als in Rome had men 5 kerken gebouwd die een crucifix vormden en waarbij de Dom het middelpunt vormde. Er waren talrijke kloosters van verschillende ordes.

Tegenwoordig behoort Utrecht tot de (inter)nationale top wat betreft cultuur, winkelen, eten en uitgaan en is Café – Restaurant “Graaf Floris” de ideale plek om elkaar te ontmoeten.

Vismarkt

Op de Vismarkt werd al in de 13e eeuw vis verhandeld en was er op de Kalisbrug tot in de jaren dertig van de vorige eeuw de visafslag. Er stonden hardstenen kalisbanken waarop de vis werd gezouten en verkocht. Drie van deze banken zijn er bewaard gebleven. De vis werd vers gehouden in korven die in de gracht hingen. In ons pand hebben 5 generaties Engelman een viswinkel gedreven. Een telg uit dat geslacht is de schrijver / dichter Jan Engelman die hier is geboren. Een plaquette met een van zijn gedichten is ingemetseld op de brug voor “Graaf Floris”. Waar eens de vis van de familie Engelman lag werden tot 1972 de beha’s en corsetten verkocht van corsetterie van Buuren. Daarna werd het pand verbouwd tot het huidige café – restaurant. De banken en lambrisering zijn afkomstig uit de afgebroken Monicakerk. Een marktvrouw met hanen onder haar armen (beeld van Theo van de Vathorst ) siert de brug vlak bij het Hanengeschrei. Jarenlang was er op de Vismarkt iedere zaterdag een drukbezochte postzegel en muntenmarkt.

Domtoren

De Domtoren is met 112,32 meter de hoogste kerktoren van Nederland en het hoogste gebouw van Utrecht. Er is ongeveer 300 jaar aan de Dom gebouwd. Van 1254 tot 1517. Het middenstuk van de kathedraal is in een hevige storm verwoest (1674). Op die plaats is nu het Domplein. Als u deze mooie toren eens goed wil bekijken en de stad Utrecht eens van boven wil zien, kunt u de Domtoren beklimmen via de 465 traptreden. Er is geen lift aanwezig, dus u kunt alleen boven komen via de trappen. Er zijn verschillende ruimtes op de toren en halverwege kunt u de monumentale klokken aanschouwen. Regelmatig klinken de klokken van zeventiende-eeuwse Hemony-beiaard over de stad, bespeeld door de stadsbeiaardier. Vanaf 70 en 95 meter heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de provincie Utrecht. Het is aan te bevelen om de beklimming onder leiding van een gids te doen, welke u veel kan vertellen over de geschiedenis van de Domtoren- en Domkerk.
Het Domplein met de Domtoren en de Domkerk liggen om de hoek van Café – Restaurant “Graaf Floris”.

Uitgaan in Utrecht

Naast stappen en talloze leuke terrasjes, café’s, clubs , theaters, (pop) podia, filmhuizen en musicalvoorstelingen, kent Utrecht als cultuurstad vele festivals, evenementen en beurzen.
Waarom niet een leuke dag of avond combineren met een bezoekje aan cafe – restaurant “Graaf Floris”!

Winkelen in Utrecht

Utrecht, in het midden van Nederland is terecht bij veel mensen favoriet. Winkelstad bij uitstek met een compact en sfeervol centrum.

De oude gebouwen en pittoreske straatjes vormen een prachtig decor om een dagje te winkelen in Utrecht, musea te bezoeken, op een van de vele terrassen of in diverse horecagelegenheden te lunchen, borrelen of te dineren.

Zeer bijzonder aan de Utrechtse grachten is de mogelijkheid om af te dalen naar de werven, en zo onder straatniveau te wandelen.

Het aanbod van winkels is veelzijdig met leuke cadeauwinkels, speciaalzaken bijzondere meubel- en antiekzaken, chique, trendy en vintage kledingwinkels.

Een ieder zal hier goed kunnen slagen tijdens een middagje winkelen in de vele leuke winkels in Utrecht.

Om een paar winkelstraten te noemen; Steenweg, Oudegracht, Oud Kerkhof, Ganzenmarkt, Minrebroederstraat, Lange Elisabethstraat, Lijnmarkt, Zadelstraat, Vismarkt, Choorstraat, Schoutenstraat, Neude en het Vredenbrug.