Geschiedenis

Graaf Floris ligt op steenworp afstand van het Domplein, het oude Stadhuis en de Steenweg. Al in 1973 opende de deur van Graaf Floris in het karakteristiek pand aan de Vismarkt.

Utrechtser wordt het niet!

Ons terras is gelegen op de Kalisbrug. Een brug die loopt over de Oudegracht. Op ons terras kun je dus heerlijk genieten van het échte Utrechtse centrum. Terwijl jij rustig van een kop koffie of een biertje geniet, zie je boten langsvaren, winkelaars en fietsers bewegen over de Vismarkt en hoor je de klokken van de Domtoren.

meer over:

Al 2000 jaar oud

Utrecht is zo’n tweeduizend jaar oud en ontstond ooit als Romeinse legerplaats. Op de plek waar Graaf Floris is gevestigd, bouwden de Romeinen een zogenaamd Castellum genaamd Trajectum. Dit fort was bedoeld ter verdediging tegen de vijandige noordelijke stammen.

Na de Romeinen en Friezen kwam de legerplaats in 719 in handen van de Franken, die het fort versterkten en in 721 schonken aan het monasterium. In de daaropvolgende eeuwen bloeide Trajectum op tot een bestuurlijk en kerkelijk centrum in Nederland. In deze eeuwen ontstond ook de verbastering van het Latijnse woord Trajecto: Trecht.

Rond 1100 werd de Oudegracht aangelegd om de loop van de Rijn te kanaliseren. Een belangrijke ontwikkeling voor Utrecht als handelscentrum in Nederland.

Later konden er werven en kelders gebouwd worden door het afdammen van de Rijn bij Dorestad (nu Wijk bij Duurstede). Wist je dat onze werfkelders uniek zijn in de wereld en op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan?

Stad Utrecht
In 1122 kreeg Utrecht stadsrechten en werd er rondom de stad een verdedigingsgracht gegraven en een muur gebouwd. De stadsrechten werden door Keizer Hendrik V aan Utrecht gegeven vanuit Paleis Lofen. Van dit paleis is op straatniveau niks meer te zien, maar het stond ooit op de plek waar nu de Vismarkt is. TIP! Je kunt een ondergrondse tour nemen in het paleis via www.paleislofen.nl   

de vismarkt

In de zestiende eeuw werden de Kalisbrug en Corduanierbrug samengevoegd. Daardoor ontstond het plein dat we nu de Vismarkt noemen. En je zult het misschien al vermoeden, maar de Vismarkt werd gebruikt om, jawel….. vis te verhandelen!

Het is de oudste markt van Utrecht en werd al omstreeks 1200 gebruikt als vismarkt. Om de vis vers te houden gebruikten ze korven die ze in de Oudegracht hingen. In de eeuwen daarna zijn er op de Vismarkt verschillende goederen verhandeld; van zout tot postzegels en munten.

De laatste viswinkel “De Voest” vertrok in 1970 van het plein. Op de brug vind je nog wel een visafslaghuisje dat in 1942 op het plein werd gezet. Ook staat er op de Vismarkt een beeld van Theo van de Vathorst genaamd ‘Marktvrouwtje’. Dit beeld werd in 1973 geschonken door Vroom & Dreesmann.

Ingemetseld op de brug vind je tevens een tegel met de titel ‘vrijheid’. Daarin staan regels uit een essay van Jan Engelman die hier is geboren. Waar eens de vis van de familie Engelman lag, werden tot 1972 de beha’s en corsetten verkocht van corsetterie van Buuren. Daarna werd het pand verbouwd tot het huidige café-restaurant Graaf Floris.

De Utrechtse historie van dichtbij bekijken? Kom langs!